spirulina

Spirulina voorkomt aderverkalking

Spirulina zijn een soort algen die we kunnen terugvinden in verschillende rivieren en meren over de hele wereld. Er doen heel wat voordelen de ronde omtrent het gebruik van spirulina. Het wordt daarom gezien als een ware superfood.

De algen bevatten relatief weinig calorieën, maar zijn verpakt met enorme hoeveelheden vitamines en mineralen. Meer dan 20 vitamines en meer dan 20 mineralen om precies te zijn.

Verder bevatten spirulina ook nog eens alle nodige aminozuren. Weinig andere voedingsmiddelen kunnen daaraan tippen. Hoewel de algen nog niet zo bekend zijn bij het brede publiek. En hoewel ze vaak met enige argwaan worden bekeken. Toch is dit een zeer belangrijk voedingsmiddel om een eventueel voedingstekort te vermijden.

Denk maar aan een gebrek aan ijzer. Hoeveel vrouwen hebben niet te maken met een gebrek aan ijzer. Dat kan makkelijk worden opgelost door regelmatig spirulina te gebruiken. We krijgen maar liefst 80+ mg per 100 gram. Dat is een enorme hoeveelheid.

Maar niet alleen omwille van de enorme hoeveelheid voedingsstoffen kunnen we spirulina gaan gebruiken. Onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat we spirulina ook kunnen gebruiken tegen andere problemen. Zoals aderverkalking bijvoorbeeld.

Aderverkalking een probleem voor 40 plussers

Hoeveel oudere mensen hebben daar niet mee te maken? Het zorgt voor een verminderde bloedsomloop. Verhoogt het risico op hartziekten en kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval of beroerte.

Aderverkalking is dus een probleem die we heel hard moeten aanpakken. Het liefst nog voor het daadwerkelijk schade kan aanrichten aan ons lichaam.

In een wetenschappelijk onderzoek werden konijnen gebruikt. Zij kregen een enorm vetrijk dieet voorgeschoteld waarbij hoge hoeveelheden cholesterol werden toegediend. Een halve procent van het dieet bestond uit cholesterol. Ze kregen dit dieet 4 weken voorgeschoteld.

Gedurende dit dieet kregen ze ook nog tussen de één en vijf procent spirulina toegediend. (percentage van de totale hoeveelheid voeding, 100 gram voeding waarvan 1 tot 5 gram spirulina)

Wanneer deze hoeveelheden werden toegediend kon men vaststellen dat spirulina voor een lijst aan gunstige effecten zorgde. Zo werd bijvoorbeeld de druk op de aorta met 30 tot 50% verminderd. Ook de triglyceriden en de totale hoeveelheid cholesterol ging duidelijk naar beneden.

spirulina capsules

LDL cholesterol gaat dalen

Na 8 weken werd vastgesteld dat het LDL cholesterol met 26% gedaald was bij de groep konijnen die 1% spirulina van de totale hoeveelheid voeding toegediend kreeg. Bij de konijnen die 5% van de totale hoeveelheid voeding toegediend kregen zag men nog een veel indrukwekkender resultaat. Maar liefst met 41.2% daalde het LDL cholesterol.

LDL cholesterol wordt gezien als de slechte cholesterol en is de voorloper van plak. Die plak blijft dan hangen aan de bloedvaten waardoor de doorgang nauwer wordt. Dit leidt uiteindelijk tot aderverkalking en tot problemen met de doorbloeding.

Nog een ander gunstig resultaat wat we konden besluiten was dat het HDL cholesterol, wat gezien wordt als de goede cholesterol, die in beide groepen naar boven ging.

Daaruit werd algemeen besloten dat het gebruik van spirulina ervoor kan zorgen dat aderverkalking als gevolg van een hoog cholesterolgehalte kan worden tegengewerkt. Om die reden zal het gebruik van spirulina dus bescherming bieden tegen hart en vaatziekten.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *