paardenbloem eigenschappen

De krachtige en onbekende werking van de Paardenbloem

Inleiding

paardenbloem werkingDe paardenbloem is misschien gezien als een onkruid. Het wordt om die reden vaak gehaat door de mensen die een mooie nette tuin willen. Deze plant kan namelijk heel makkelijk tussen het gras groeien.

Al groeit ze ook tussen de spleten van tegels. Ze heeft zeer weinig water of aarde nodig om te kunnen groeien. Toch is deze plant van groot belang voor onze gezondheid. En heeft de paardenbloem een aantal grote voordelen met zich mee.

Wanneer we deze voordelen kennen zullen we misschien minder geneigd zijn om onkruidverdelger te gebruiken. En zullen we de planten misschien wel plukken om er een lekkere thee, of zelfs een salade mee te maken. Zolang we gaan honden of katten in de buurt hebben natuurlijk. De maar al te graag op de plant plassen.

Paardenbloem is een belangrijke bron van beta-caroteen. Deze stof kan worden omgezet in vitamine A wanneer we die in ons lichaam innemen. Daarnaast bevat de plant nog een reeks andere mineralen en vitamines.

Weinig mensen zijn daarvan op de hoogte. Maar de paardenbloem bevat heel wat belangrijke voedingsstoffen.

Voedingswaarde paardenbloem

 • Vitamine C
 • Beta-Caroteen
 • Vezels
 • Kalium
 • IJzer
 • Calcium
 • Magnesium
 • Zink
 • Fosfor
 • Vitamine B
 • Sodium (zout)
 • Vitamine D
 • Eiwitten

De voedingswaarde van de paardenbloem is dus zeer rijk aan verschillende mineralen en vitamines. Zelfs vitamine D! Wanneer we dachten eiwitten te halen uit spinazie. Dan kunnen we met de paardenbloem een hogere hoeveelheid binnenhalen. De bladeren van de paardenbloem worden onder meer in landen als Duitsland en Hongarije gebruikt om er een salade van te maken.

Vroeger gebruik van paardenbloem

Enkele eeuwen geleden werd de paardenbloem vooral gebruikt om bepaalde problemen zoals bloedarmoede te behandelen. Het werd ook gezien als een bloedreiniger en werd daarom ook gebruikt voor huidproblemen, uitslag zoals acne en psoriasis. En kende zijn gebruik bij bepaalde bloedziektes. Zelfs tegen depressie werd de paardenbloem ingezet.

Wanneer de paardenbloem wordt geplukt, dan moeten we er echter zeker van zijn dat ze niet zijn behandeld met pesticides of andere schadelijke stoffen. Het is daarom altijd beter om die uit onze eigen tuin te halen. We weten nooit aan welke schadelijke stoffen ze werden blootgesteld.

Een verlaten gelegen stuk grond kan misschien ook een goed alternatief zijn. Maar de plant kan vaak groeien op grond die reeds werd behandeld met pesticiden. Een deel van deze schadelijke stoffen worden dan opgenomen in de plant. Het is daarom belangrijk dat we er zeker van zijn dat de grond niet was behandeld.

De werking van de paardenbloem

Zoals we reeds hebben gezegd bevat de paardenbloem een reeks voordelen voor onze gezondheid. We gaan die nu eens even snel overlopen.

Ondersteunt de werking van de nieren

De paardenbloem heeft een sterk vochtafdrijvend effect. Dat zal ervoor zorgen dat de nieren meer schadelijke stoffen kunnen verliezen. Het zal ook helpen om meer zout en water af te scheiden.

Het grote voordeel van het gebruik van paardenbloem als vochtafdrijvend middel, is dat de plant van nature kalium bevat. Door het veelvuldig urineren wordt de verloren kalium voor een deel dus bijgevuld door de kalium aanwezig in de plant.

In België wordt de plant pissenbloem genoemd. En in het Frans wordt de plant bedplassen genoemd (pis en lit).

En hoewel dit niet meteen een voordeel van de werking van de paardenbloem betreft. Toch kan de plant ook worden ingezet bij mensen die vaker last hebben van blaasontstekingen. Omdat de plant ervoor zal zorgen dat we meer urine uitscheiden. Daarmee ook meer bacteriën kunnen uitplassen. Wat de kans op een blaasontsteking doet afnemen.

Verbetert de spijsvertering

Naast het vochtafdrijvende effect van de plant, is de plant ook werkzaam als een (licht) laxerend middel. Het zal daarmee de darmflora terug gezond helpen brengen. Dit gebeurt door middel van het stimuleren van de natuurlijke en gezonde bacteriën.

Verder zien we ook een stijging van de aanmaak van maagzuur en gal. Dit alles heeft een stimulerend effect op de spijsvertering.

Het kan gebruikt worden als middel om een betere stoelgang te verkrijgen. Zonder het overdreven laxerend effect te bekomen, die andere middelen wel vaak met zich meebrengen.

Goed voor de lever

Wanneer we het hebben over een middel die de hoeveelheid gal gaat verhogen. Dan hebben we meestal ook gunstige effecten op onze lever. De plant is dus een zeer goede ontgifter voor de lever. Dit zal onder meer zorgen voor het verwijderen van gifstoffen. En zal de hydratatie van het lichaam bevorderen. Daarmee ook de balans tussen de elektrolieten. Vooral dan door kalium toe te voegen en sodium (zout) af te voeren via de urine.

Anti-oxidante werking

Verder heeft de paardenbloem ook een krachtige antioxidante werking. Dit zal onder andere van toepassing zijn bij het verwijderen van vrije radicalen. Die kunnen schade toebrengen aan de cellen. En zijn ook de primaire factor in het ontstaan van verouderingsziektes.

De hoge hoeveelheid vitamine C en vitamine A zal ook helpen om de cellen gezond te houden.

Bloeddruk verlagen

Hoewel de effecten niet enorm zijn. Toch kan de paardenbloem gebruikt worden als natuurlijk middel om de bloeddruk te verlagen. Afhankelijk van de ernst van de hoge bloeddruk kan dit wel voldoende zijn. En zijn er vaak geen geneesmiddelen nodig die de bloeddruk terug omlaag brengen.

Versterkt het immuunsysteem

Een groot aantal factoren zorgen ervoor dat de paardenbloem een stimulerend en gunstig effect heeft op het immuunsysteem.

We hebben de hoge hoeveelheid vitamine C die een grote rol speelt. De anti-oxidante werking. De aanwezigheid van zink in de plant. En verder vecht de plant ook tegen bacteriën en microben.

We kunnen de bloemen van de paardenbloem eten. Alsook de bladeren. We hebben het reeds vermeld. In landen als Duitland en Hongarije is de salade van paardenbloem bladeren een bekend gegeven. Het wordt daar molsla genoemd.

Besluit

We zien dus dat de paardenbloem een reeks voordelen kan bieden voor onze gezondheid. We halen de paardenbloem beter uit onze tuin of uit plaatsen waar we zeker zijn dat ze niet behandeld zijn met bepaalde pesticiden.

Om daadwerkelijk van de krachtige werking te profiteren is dagelijks gebruik zeker aangeraden. Via een thee zijn echter soms hogere hoeveelheden nodig. Er kan ook een supplement gebruikt worden. Dit bevat een geconcentreerde hoeveelheid. En is om die reden ook wel krachtiger.

Bronnen:

Sensuele Bieren

http://users.telenet.be/reikibeleving/kruidengeneeskunde%20-%20kruiden%20-%20paardenbloem.htm

https://wilde-planten.nl/paardenbloem.htm

Wikipedia

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *