Waarom Maca gebruiken tijdens de menopauze?

maca menopauzeMaca komt uit Peru en staat bekend als Lepidium meyenii. De plant heeft een enorm lange geschiedenis en werd zelfs in de tijd van de Inca’s reeds gebruikt. Het kruid bevat belangrijke voedingsstoffen en heeft een gunstige werking op onze gemoedstoestand en op de hormonen. Vooral dan om deze belangrijke eigenschappen staat het kruid bekend als een ideaal natuurlijk middel om te gebruiken tijdens de menopauze.

De plant biedt een groot aantal voordelen tegenover hormoontherapie. Dit heeft vooral te maken met het uitblijven van eventuele bijwerkingen. Wanneer we een medicijn of chemische stof gebruiken zullen we hoe dan ook te maken krijgen met bijwerkingen. Zelfs sommige natuurlijke middelen kunnen zorgen voor eventuele neveneffecten. Bij het gebruik van maca hebben we bijna nooit te maken met bijwerkingen.

Maca behoort tot de kruisbloemige groenten. Dit is dezelfde familie groenten waar ook bloemkool, broccoli en spruiten toe behoort. Deze groenten bevatten een belangrijke stof. Wanneer we deze stof innemen wordt dit in het lichaam omgezet naar een andere stof. Genaamd diindolylmethaan of DIM. Een deel van de gunstige effecten op de hormonen heeft dus met de eigenschappen van deze stof te maken.

Voordelig tijdens de menopauze

Het gebruik van maca biedt dus een aantal voordelen wanneer we dit gebruiken tijdens de menopauze. Tijdens de menopauze, en zelfs voor de menopauze. Dan gaan we minder oestrogeen aanmaken. Deze daling van oestrogeen zorgt voor de meeste negatieve eigenschappen die vrouwen tijdens de menopauze zullen ervaren.

Meer dan de helft van de dames zal met deze negatieve eigenschappen te maken krijgen. Dat gaat dan vooral om.

  • Slecht slapen
  • Opvliegers
  • Laag libido
  • Droge vagina
  • Depressie
  • Nacht zweten

Maca heeft een balancerend effect op de hormonen en zal helpen om de natuurlijke aanmaak van oestrogeen te stimuleren. Daardoor zullen we minder te maken krijgen met schommelingen van het oestrogeen in het lichaam.

Opvliegers

maca goed voor menopauzeDeze schommelingen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de opvliegers. We kunnen het plots enorm warm krijgen. Dit is te verklaren door het schommelend gehalte aan oestrogeen in het lichaam. Oestrogeen kan worden gezien als een soort thermometer. Het lichaam kan dan plots heel warm krijgen wanneer we te maken krijgen met een daling van het oestrogeen.

Depressie

Verder is er ook goed nieuws voor vrouwen die last hebben van depressie. Maca heeft namelijk aangetoond te helpen, de symptomen van depressie te doen dalen. Hoe dit proces in zijn werk gaat kon men helaas niet vaststellen.

Mogelijk heeft dit effect te maken met een herstelde balans tussen de hormonen. Waardoor ook de gemoedstoestand gaat verbeteren. Ook zou de plant een licht ontspannend effect hebben.

Libido stimuleren

De stimulerende werking op het libido komt er waarschijnlijk als gevolg van een verbeterde gemoedstoestand. En een daling van de hoeveelheid stress. Want maca speelt weinig tot geen rol in de aanmaak van testosteron of andere androgene stoffen.

Ook zou het de natuurlijke bevochtiging van de vagina stimuleren. Dit komt door een lichte toename van het oestrogeengehalte. Waardoor dus het libido gaat toenemen en ook het plezier tijdens het vrijen gaat toenemen.

Slecht slapen

Hoewel maca niet meteen gezien moet worden als een middel om beter te slapen. Het werkt stimulerend en niet meteen slaapbevorderend. Daarom is het aangeraden om maca ’s morgens of vroeg in de middag te gebruiken. En niet ’s avonds voor het slapen.

Toch kan het zorgen voor een betere nachtrust doordat we minder snel zullen wakker worden doordat we het te warm krijgen.

Bron:

https://herbologie.nl

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *