kurkuma gebruiken

Wat is de beste manier om kurkuma te gebruiken?

Kurkuma is een zeer gunstig kruid voor onze gezondheid. We kennen ze vooral van het hoofd-ingrediënt bij de curry saus. Kurkuma wordt dus in onze landen vooral gebruikt als specerij in de keuken. Al zijn Aziatische landen, en landen uit het Midden-Oosten nog meer geneigd om kurkuma te gebruiken in de keuken.

kurkuma wortel en poeder

Wat de meeste mensen niet weten is dat deze specerij eigenlijk een zeer gunstige werking heeft op onze gezondheid. De werkzame stof in dit kruid heet curcumine. Curcumine heeft namelijk gunstige eigenschappen op bijna al onze organen en processen in het lichaam. En dat is zeker niet overdreven.

Belangrijke voordelen van kurkuma

  • De specerij heeft een antiseptisch en een anti-bacteriële werking. Het kan daarom gebruikt worden bij de behandeling van virussen, wonden, brandwonden…
  • Heeft een beschermende werking tegen prostaatkanker. Zou zelfs kunnen helpen bij de behandeling van prostaatkanker. (1, 2)
  • Stopt het verderzetten van borstkanker.
  • Preventief tegen melanoom (huidkanker). En zou de besmette cellen kunnen helpen vernietigen.
  • Verkleint het risico op leukemie bij kinderen.
  • Ontgift de lever.
  • Heeft een preventieve werking tegen Alzheimer
  • Kurkuma bestrijdt aderverkalking door aderverkalking te helpen voorkomen en door reeds aanwezige plak in de bloedvaten te verwijderen.
  • Verlaagt het LDL cholesterol
  • Verlaagt het risico op hartziekten en beroertes.
  • Natuurlijke bloedverdunner.
  • Stimuleert het metabolisme en is daarom gunstig bij mensen die willen afvallen.
  • Kurkuma heeft een zeer sterke ontstekingsremmende werking.
  • Wordt onder meer in China gebruikt als natuurlijk middel tegen depressie.
  • Kan helpen om levercirrose bij mensen te stoppen en zelfs om te keren.
  • Kurkuma verhoogt sterk de slaagkansen tijdens een kankerbehandeling.

Hoe kunnen we kurkuma gebruiken?

Zoals we reeds hebben gezegd kan kurkuma gebruikt worden in de keuken als specerij. Verder kunnen we er ook thee van maken. Dan kunnen we het kruid opdrinken in een thee.

kurkumapoeder

We kunnen de wortel ook vers kopen in de supermarkt. Al zullen we daarvoor terecht moeten bij een Indiase supermarkt. Of moeten zoeken in een biowinkel. Weinige supermarkten in België verkopen de kurkumawortel vers. We kunnen bijvoorbeeld terecht in Bioplanet. Maar de wortel is relatief prijzig. In Indiase supermarkten kunnen we de wortel een stuk goedkoper vinden.

Naast het kruid, de thee en de rauwe versie, kunnen we ook een supplement gebruiken met curcumine. Daar zal dan meestal peper aan toegevoegd worden. Die de opname van de stof curcumine sterk zal verhogen.

Wat is de beste manier om kurkuma te gebruiken?

Dat hangt er natuurlijk van af wat ons doel is. Wanneer we willen profiteren van de gezondheidsvoordelen van de plant. Dan zullen we beter zijn door een supplement te gebruiken. De meeste wetenschappelijke onderzoeken werden namelijk gedaan met curcumine.

Wanneer we verse kurkuma of poeder gebruiken. Dan is de hoeveelheid curcumine ongeveer 1 a 2%. Dat betekent dat we voor 100 gram kurkumapoeder slechts 1 a 2 gram curcumine hebben. Curcumine is de stof die al deze voordelen biedt.

Indien we elke dag zo’n 50 gram verse kurkuma wortel eten. Dan kunnen we reeds de effecten merken. Dat kunnen we dan mengen in een smoothie met andere groenten of kruiden. En op die manier opdrinken.

Een supplement zal op termijn goedkoper zijn. Want we hebben slechts elke dag 1 capsule nodig. En hebben dat doosje dan gedurende 2 a 3 maand. Het is ook minder werk. We moeten niet elke dag een smoothie klaarmaken met deze relatief hoge hoeveelheid kurkumawortel.

Bronnen:

http://www.kanker.be/

https://www.ingevanhaselen.nl

http://www.dewassendemaan.be/

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *