Depressie Wat Kunnen We Er Aan Doen Zonder Medicijnen?

Depressie komt helaas steeds vaker voor. Het is voor velen nog steeds een taboe, maar er zijn er gelukkig evenveel die het taboe hebben leren te doorbreken. Om die reden kan de aandoening nu bespreekbaar gemaakt worden. Een depressie heeft verschillende redenen. Verschillende oorzaken. Maar het is een algemeen feit dat de omstandigheden waarin we momenteel leven, het makkelijker maken voor een depressie om te ontwikkelen. Iedereen heeft in zijn omgeving, of door eigen ervaring, reeds te maken gehad met dit probleem. Dus kunnen we zeggen dat iedereen hier al mee in aanraking is gekomen.

Gelukkig krijgen we niet allemaal zelf een depressie. Maar wanneer deze aandoening mensen in onze directe omgeving gaat aanvallen, dan zijn we er net zo goed onderhevig aan. Er zijn gelukkig verschillende soorten behandeling die kunnen helpen om dit probleem aan te pakken. Het is algemeen bekend dat vrouwen eerder geneigd zijn om depressief te worden dan mannen. Of dat daadwerkelijk zo is, dat weten we helaas niet. Depressie is niet iets concreet, het is iets abstract. Het gaat om een gevoel. Heel vaak zullen vrouwen daar eerder willen over praten. Mannen hebben namelijk geleerd dat ze hun gevoelens beter proberen weg te stoppen. Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het hogere aantal vrouwen die met deze problemen te maken krijgen.

De rol van de zon

zon depressie

De zon kan heel wat verandering teweegbrengen in hoe we ons voelen. Men heeft algemeen kunnen aantonen dat mensen die meer tijd in de zon doorbrengen, zich beter voelen dan mensen die weinig tijd in de zon doorbrengen. Dit lijkt misschien wel meer evident tijdens de zomermaanden dan in de winter. Maar toch kunnen we ook in de winter van de zon genieten. Al kan die wel een stuk minder vitamine D aanmaken. Toch kan ze er nog steeds voor zorgen dat we ons beter voelen wanneer we over de middag een wandeling maken in de natuur.

Zo kunnen we bijvoorbeeld staren in de zon. Staren in de zon zal ervoor zorgen dat we de energie van de zon kunnen opnemen in ons lichaam. Wat helpt om symptomen zoals depressie te helpen verzachten.

Vitamine D

In de zomer kunnen we via de zon vitamine D aanmaken. Vitamine D is een zeer belangrijk antioxidant, hormoon en dus ook een vitamine. Ze zal onder meer helpen bij problemen zoals een te hoog cholesterol. Want vitamine D heeft cholesterol nodig om aangemaakt te worden. Ook zullen onze hormonen erdoor gestimuleerd worden. Verder zal de vitamine D onze gemoedstoestand verbeteren. Er is een duidelijke link tussen vitamine D en depressie.

Serotonine

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter. Die zal onder meer helpen bepalen hoe we ons voelen. Wanneer we te maken hebben met een laag serotonine is de kans op depressie groot. Omdat we dan symptomen zoals somberheid zullen ervaren. Ook zullen we aangetrokken worden tot het eten van suikerrijke voeding. Omdat deze snelle suikers zullen helpen om serotonine aan te maken.

We kunnen deze neurotransmitter aanmaken wanneer we in de zon verblijven. Ook vitamine D zal helpen om deze stof aan te maken.

Medicijnen

Het gebruik van medicijnen zal op een gelijkaardige manier serotonine helpen verhogen. Dit gebeurt echter op een chemische manier. Het is daarom beter dat we een alternatief zoeken met dezelfde werking. Zo kunnen we op een natuurlijke manier het serotonine verhogen. Een goed voorbeeld daarvan is 5 htp. Maar ook andere middelen zoals rhodiola en ashwagandha zijn in staat om dit te doen.

Sporten

sport tegen depressie

Sporten is een andere manier om komaf te maken met depressie. Omdat sporten er ook voor zal helpen zorgen dat we meer neurotransmitters kunnen aanmaken. Dit zijn we vooral bij endorfine, maar ook serotonine en dopamine zullen worden aangemaakt. Na enkele weken lopen bijvoorbeeld zullen we een zeer grote evolutie kunnen opmerken in hoe we ons voelen.

Het is niet altijd makkelijk om te sporten wanneer we ons futloos voelen. Dat is ook de reden waarom zo weinig mensen met depressie daadwerkelijk gaan sporten. Toch zal het, indien we de moed vinden. Onze kansen op herstel sterk doen stijgen. Het wordt om die reden dan ook, voor iedereen zeker aangeraden om te doen!

Referentie:

https://arcushuisartsenpraktijk.praktijkinfo.nl/nieuws/82/zon-voorkomt-depressie-bij-ouderen/

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *